Dunakanyar Rallye 2022 – Beszámoló

Dunakanyar Rallye 2022 – Beszámoló

2022. május 28-29 napokon került megrendezésre a Dunakanyar Rally 2022, mely az Országos Rallye Bajnokság harmadik futama volt. A verseny központjának Vác városa adott otthont. Dunaparton különleges környezetben került kialakításra a szervizterület, melynek szerves része volt a Közlekedésbiztonsági Programunk.

Vác új helyszínként mutatkozott be, amellyel együtt új pályákkal is meg kellett ismerkednünk. Márianosztra és Kóspallag között mindkét irányban versenyezhettünk a két nap alatt, Felsőpetény és Bánk közötti szakasz is a program részét képzete, a Váccal szinte egybenőt Gombás – Sejce szakasz 10 évvel ezelőtt volt utoljára gyorsasági, valamint a Galgagutáról Legéndre vezető szakasz is kivívta a versenyzők, így a mi elismerésünket.

Rendkívül szép környezetben, új pályákon versenyezhettünk. Budapest közelsége sokakat a pályák mellé csalt.  

A verseny hetében volt módunk tesztelni, amelyre külön okot adott, hogy a Rally3-as Fiesta-án váltóházat kellett cserélnünk. A teszt gond nélkül lezajlott, amely rendkívül fontos volt a futamra való felkészülésben.

A pályák előzetes megtekintésére nem volt módunk, így minden pályafeldolgozási tudásunkat latba kellett vetni annak érdekében, hogy megfelelő itinerrel álljunk az egyes szakaszok rajtvonalához.

A 27-én abszolváltuk a pályabejárást, amelyet úgy kellett befejeznünk, hogy a versenyt megelőző sajtótájékoztatóra is odaérjünk. Vác alpolgármesterével, a rendezővel és további 4 versenyzővel közösen vettünk részt az eseményen.  Zsolt röviden bemutatta a Ford – Fiesta Rally3-t és csapatunkat, valamint a közlekedésbiztonság javítását célzó programunkat. Utóbbinak nagy jelentősége volt, hiszen a verseny a Gyermeknappal esett egybe, amelyre külön készültünk.

A szombati versenynapon 4 gyorsasági szakaszt kellett teljesítenünk úgy, hogy csak a nálunk lévő eszközökkel, alkatrészekkel és csak mi végezhettünk javítást. Szerencsére gond nélkül működött az autó, azonban a gumiválasztásunk nem lett megfelelő, amelyen így nem tudtunk változtatni. Mindezek ellenére az abszolút értékelés legjobb 15 párosa között voltunk, amely az erős mezőnyben jó eredménynek tekinthető.  

A verseny második napján ismét az időjárás előjelzést figyeltük és annak megfelelően választottunk abroncsokat.

Az előrejelzés nem vált be, a várt eső elmaradt a nap első körében, ezért a második körre ennek megfelelően már kemény abroncsokat tettünk fel, amelyekkel sokkal gyorsabbak és eredményesebbek voltunk!

A versenyt záró körre esőzést prognosztizáltak, amelyre felkészültünk abronccsal. Bár az összekötő szakaszokon volt esőzés, de a pályák szárazok voltak, amely így nem kedvezett nekünk. Legjobb tudásunkkal, ugyanakkor a biztonságot szem előtt tartva teljesítettük az utolsó kört és helyeztük el parcferme-ben az autót. A korábbi versenyekkel ellentétben a gumiabroncs választás vonatkozásában most rossz döntést hoztunk, de így is sikerült több Rally2 kategóriás autót megelőzni. Az abszolút értékelés 14. helyét szereztük meg az Országos Rally Bajnokságban és kategóriánk második helyén végeztünk. Sikerült ismét fontos és értékes abszolút pontokat szereztünk, amely által a három futam után az összesített 14. helyen állunk.

Versenyzői filmünk – Köszönjük RallyFeeling!

Tisztelettel:

Hungarian Police Rallye Team Kft.

Hoffer Zsolt – Czézinger Kristóf

Ford Fiesta Rally3