Te támogató utas vagy?

Te támogató utas vagy?

Zavaró tényezők a jobb egyben

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. és a Hungarian Police Rallye Team Kft. (HPRT) közös, #közlekedjbiztonságosan kampánya a kulturált közlekedés fontosságára hívja fel a figyelmet. A kampány során nemcsak a gépjárművezetőknek, hanem az utasaiknak is hasznos tanácsokat adnak.

A járművezető gyakran másodmagával utazik; nemcsak a sofőrnek, hanem az utasának is kiemelkedő szerepe van a biztonságos közlekedésben, ezért fontos, hogy az utas is szem előtt tartsa ezt és magatartásával támogassa a sofőrt.

Az útitársak közül az anyósülésen utazó személynek van a legnagyobb felelőssége a közlekedésben; segíteni, de zavarni is tudja a gépkocsi vezetőjét. Az alábbiak betartása segítheti a sofőrt a koncentrációban.

  • Mozgás, helyezkedés

Az anyósülésen utazónak fontos szerepe van az utazásban, sőt az autóvezető komfortérzetére is hatással van.  Ezért is zavaró, ha az anyósülésen ülő utas túlzottan előretolja az ülését, a műszerfalra támasztja a térdét vagy felteszi a lábait, egy esetleges baleset komoly sérülést okozhat neki. A sofőr, mivel félti az utasát, arra fókuszál, hogy ezekre a rossz pozíciókra felhívja a figyelmet, ezért nem tud teljesen az útra koncentrálni. A jobb egyben helyet foglaló utas is mindig kösse be magát, állítsa be az üléseit, saját kényelmének megfelelően/saját kényelme szerint.

  • Társalgás, vitázás

A folyamatos beszélgetés sem kockázatmentes, mert huzamosabb ideig elvonja a sofőr figyelmét; ha mégis beszélgetünk, akkor a témát is érdemes okosan megválasztani; ne érveltessük a vezetőt és soha ne autóvezetés közben akarjuk tisztázni a nézeteltéréseinket! Az utas nemcsak azzal tudja megzavarni a sofőrt, ha beszél hozzá, hanem azzal is, ha telefonál vagy a hátul ülőkkel beszélget. Inkább segítsük a sofőrt, főleg, ha ezt kéri is (például navigációval).

A vezető nagyon nehezen tudja kizárni az anyósülésről érkező hatásokat. Egyénenként eltérő, hogy kire mennyire hatnak az utasok tevékenységei, azonban a felsorolt hibák mindegyike balesethez vezethet.

„A közút nem versenypálya, így ott nem a jobb egyben ülő diktál, hanem a sofőr! – tartsuk be a kéréseit!” – tanácsolja Hoffer Zsolt alezredes, vezetéstechnikai oktató, a HPRT pilótája.