54. Mecsek Rally – Beszámoló

54. Mecsek Rally – Beszámoló

Tisztelt Partnerünk, Támogatónk!

2021 év június 25-26 napokon került megrendezésre a tradicionális 54. Mecsek Rallye. A verseny központja Pécsen az Expo Centerben került kialakításra.

A verseny egyben a Historic Európa Bajnokság futama is volt, ezért a szervizterületet az európai szabványoknak megfelelően alakították ki. A Historic EB elkülönítése csapatunk szempontjából azt eredményezte, hogy a Közlekedésbiztonsági Parkot a szervizpontunktól távolabb kellett kialakítanunk.

A Park az Expo Center főbejáratánál a szervizbe be- és kivezető pontok között került kialakításra kb. 900 m2-en. Az elhelyezkedésünk bizakodásra adott okot, hiszen jól látható helyen volt a parkunk a városi forgalom és láthatóság szempontjából is.  

A futam 06.25-én rajtolt este 21 órakor, azonban a parkot már 12 órától üzemeltettük. A social média felületein meghirdetett programunkra a napközben közel 40C fokos hőmérséklet nem hatott kedvezően, melynek ellenére folyamatos volt programunk látogatottsága.

16 óra után viharos időjárás és jégeső érkezett, amely félbeszakította a pénteki programnapot. A szombati versenynap során instruktoraink folyamatos aktivitással fogadták a hozzánk érkezőket.  A Baranya Megyei Balesetmegelőzési Bizottság képviseletében két rendőrhölgy is segítette a program színesítését.

A közlekedési park látványa a Baranya Megyei helyszínen is a Ford Magyarország megjelenésével vált teljessé, valamint a helyi Ford kereskedés által kiállított két Ford modell bemutatásával.  

Az időjárás szélsőséges volt a Mecsek Rallye idején, ennek ellenére sikerült mindazokat megszólítanunk, akik a tradicionális futam szervizébe látogattak. A gyermekek és a felnőttek nem csak jól szórakoztak programunkon, hanem értékes információkkal, játékos tapasztalattal is rendelkeznek a közúti közlekedés biztonságát érintő számos elem kapcsán. 

Versenyünkről:

A futam előtt száraz aszfaltra állította a BERÉNYIRACING a Ford Fiesta Rally3 versenyautót. A kánikula és a nyári időjárás miatt alapvetően száraz, esőmentes versenyre számíthattunk, amelyre megfelelően fel is készültünk.  A verseny rajtja előtt érkező ítéletidő, vihar, jégeső és intenzív esőzés, az előre beállított autó jelentős módosítását és az esőre való abroncsok ismételt felszerelését igényelte.

Zsolt és Kristóf először versenyeztek együtt sötétben, amelyet az esőzés és a sár még bonyolultabbá tett. A közlekedésbiztonságot hangsúlyozó csapatként nem lehetett más a célunk, mint hogy biztonságosan abszolváljuk a csapadékos éjszakai gyorsasági szakaszt.

A verseny rajta Pécsett a Széchenyi téren volt – az eső ellenére is – nagy számú nézősereg előtt. A rajtdobogón Zsolt nyilatkozott és felhívta a figyelmet a versenyt nézők biztonságára, és természetesen hangsúlyozta közös közlekedésbiztonsági céljainkat is. 

Az első gyorsasági szakasz céljába karcmentesen ért csapatunk. Az időeredményt látva nem voltak elégedettek a fiúk, azonban a biztos célba érkezés sok párossal ellentétben megvolt.

„Kristóffal az volt a célunk, hogy jó ütemben haladjunk, ő megtanulja a sötétben történő itiner olvasást. Azt meg kell, hogy állapítsam, hogy keményebb hangolású futóművel jobban érzem magam. Ezzel a puhára állított futóművel és esőre alkalmas abronccsal még fejlődnöm kell” –   nyilatkozta Zsolt a szakasz céljában.

A verseny második napja napsütésben és forróságban zajlott, ezért nagy hangsúlya volt a megfelelő abroncs választásnak és abroncs kezelésnek, a versenyzők állóképességének és koncentrációjának.

A feltételeknek csapatunk megfelelt, stabil, folyamatosan gyorsuló formát mutatva haladtunk a versenyen kitűzött célunk felé.

„A Ford Fiesta Rally3-mal és Zsoltival az a célunk, hogy a Mecsek Rallye-n megszerezzük első ORB pontjainkat, amelyet a 15 hely elérésével tudunk megtenni. Az első gyorson még abszolút 20-on kívül voltunk, azonban minden gyorsaságin tudunk javulni, így reális cél a legjobb 15-ben végezni” – fogalmazta meg Kristóf a Mecsek Rallye-n elérendő célunkat.  

A verseny utolsó kört, az utolsó három gyorsasági szakaszt már az ORB (Országos Rallye Bajnokság) 17. helyén kezdtük meg. Az Árpádtető – Orfű szakaszt minden eddiginél bátrabban és lendületesebben kezdtük meg. Egy speciális M-Sport által fejlesztett alkatrész a szakasz első részében eltört, mely által a kormányszervo és a motorhűtés megszűnt. Az autó védelme érdekében meg kellett állnunk és az addig elért eredményről le kellett mondanunk. Fentiek ellenére értékes kilométereket gyűjtöttünk és bizakodóan várjuk a következő versenyünket, amely murva, kavics felületen került megrendezésre 2021. július 17-18 napokon Székesfehérvár és Veszprém murva felületű útjain.

Köszönjük, hogy Partnerünk, és támogatja programunkat, elképzeléseinket.

 Tisztelettel:

Hungarian Police Rallye Team 

Hoffer-Fehér Anita
Hoffer Zsolt & Kasza Kristóf
Ford Fiesta Rally3