Székesfehérvár – Veszprém Rally – Beszámoló

Székesfehérvár – Veszprém Rally – Beszámoló

Tisztelt Partnerünk, Támogatónk!

Székesfehérvár és Veszprém váltott központtal került megrendezésre a 2021 évi Országos Rallye Bajnokság 5. futama a Székesfehérvár-Veszprém Rallye 2021, amely július 17-18 napokon zajlott.  A verseny fő központja Székesfehérváron volt és a szervizparknak a MOL Vidi Aréna adott otthont, a verseny zárónapján pedig a csapatok egy szerviz idejére a Veszprém Aréna parkolójába települtek. Közlekedésbiztonsági programunk szempontjából a székesfehérvári helyszín volt a megfelelő. 

Előzetesen a szervizelésre és Közlekedésbiztonsági Park felállítására alkalmas helyeket megtekintettük és kérelemmel éltünk a rendező felé, hogy a MOL Vidi Aréna egy elkülönített részét kapjuk meg annak érdekében, hogy a programunkat látogatók megfelelő helyen és biztonságosan tudjanak a közlekedési sajátosságokkal és partnereink aktivitásával foglalkozni.

A megfelelő helyszín mellett mind a rendező, mind csapatunk nagy hangsúlyt fektetett a program beharangozására, a helyi sajtóban és social média felületeken.

A futamokkal sajnos már együttjáró hírtelen időjárásváltozás és esőzés ezt a futamot sem kerülte el, azonban az intenzitása és időtartama most számunkra sokkal kedvezőbb volt, így a 2021. július 17-i Közlekedésbiztonsági programot 10:00 órától 19:00 óráig nagy érdeklődés mellett sikerrel tudtuk végezni.

Versenyzésünkről:

A futam előtt lehetőségünk volt először laza talajon, murván az autót kipróbálni. Bérelt teszthelyszínen, amelyre vendéget nem hívtunk. Három versenytársunkkal közös volt a tesztpálya, valamint az autó megfelelő beállításának megtalálására és Zsolt fejlesztésére segítséget kaptunk Bútor Róberttől, aki jelenleg WRC autóval vesz részt a futamokon.

A pályabejárás Zsolt és Kristóf első murva pályabejárása volt, amelyet  a domborzati viszonyok nehézségei,  a köves, sziklás és saras nyomvonalak nehezítettek, ennek ellenére sikerült egy jó és dinamikus itinert készítenie a fiúknak. A pályák nagyon defektveszélyesek, amelyet már a pályabejáráson is megtapasztalhattunk. Bíztunk benne, hogy a pályák feldolgozására használt jármű defektjén túl, a további gondokat így elkerülhetjük.

Sajnos nem így lett! Az első gyorsasági szakaszon jó tempóval haladtak a fiúk, azonban egy jobb és bal kombináció sokkal rosszabb állapotban fogadta őket, ahol először a jobb első abroncs szakadt ki, majd a tapadásvesztés eredményeként balra soroló versenyautó jobb első abroncsa is defektes lett. Elszántságunkat mutatja, hogy nem álltunk meg a saras pályákon, amely a kiesést is eredményezhette volna, hanem a Zsolt-Kristóf-Fiesta trió két első defekttel még kb. 5 km-t autózott a szakasz céljáig. A sebesség ugyan jelentősen lecsökkent, de így sem érte utol őket a mögöttük rajtoló páros.

Két defekttel nem könnyű a csere sem, de volt két pótkerekünk, ezért nehézségek árán ugyan, de sikerült az abroncsokat lecserélni. Ez sajnos azt is jelentette, hogy a mezőny végére került csapatunk az eredménylistán, de fel nem adtuk és a folyamatos előrelépést tűztük ki célul.

A második gyorson pótkerék nélkül taktikusan haladtunk, majd a következő körben 20-on belüli abszolút időket autózva teljesítettük célunkat. A nap végén így már az ORB abszolút 27. helyén álltunk, a teljes összesítésben is feljöttünk a 32. helyig. Célként a verseny végi ORB 15. helyezést tűztük ki, hogy abszolút pontot szerezhessünk.

A versenynap zárása Székesfehérvár belvárosában belvárosi szakasszal történt, ahol nem az időmérésen volt a hangsúly, nem is volt ilyen, hanem a nézők szórakoztatásán. Ennek mi eleget tettünk, sőt a nagyszámú nézősereg szórakoztatásán túl live videóval is jelentkeztünk a versenyautóból, amelyet jelen ideig 142.680 fő nézett meg a Facebook adatai alapján.

Óriási tapsot kaptunk látványos autózásunkért és nagyon sok elismerő mondatot.

A 18-i versenynap célja a további zárkózás volt, amelyet igen jól is kezdtünk, az első méterektől bátor, tempós autózással. Ez azonban sajnos nem tartott sokáig, mert versenyautónk computere sajnos megállt és a pálya szélére kényszerültünk.

A versenyt követően az M-Sport Polandnál megállapították a hiba okát és dolgoznak a kijavításon. Következő futamunk 2021. augusztus utolsó hétvégéjén lesz Mór központtal, azonban addig is sok feladat vár ránk.

A versenyautó felújításon esik át, újra lesz dekorálva és 2021. 07. 30.-án a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt.-t (HUMDA – Hungarian Motorsport Development Agency, amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium alapított) és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság meghívásának eleget téve a Várkert Bazárban megrendezésre kerülő Közlekedésbiztonsági Konferencián kerül kiállításra.

A konferenciáról bővebben: https://humda.hu/esemenyek/humda-kozlekedesbiztonsagi-konferencia-2021-22

Augusztus első hétvégéjén csapatunk részt vesz a Bózsva Rally Pikniken ( https://auto-sport.hu/2021/07/02/iden-megrendezesre-kerul-a-x-rally-piknik-bozsvan/ ), amely Magyarország keleti régiójában számíthat nagy érdeklődésre, valamint a ZEG Rally Show 2021-n ( www.zegrally.hu ), amely Zalaegerszeg mellett lévő Zala Zone-ban kerül megrendezésre a nyugati régió kiemelt érdeklődése mellett. Mindkét helyszínen aktív Közlekedésbiztonsági programot végzünk, hisszük, hogy az autózáshoz, az autósporthoz kapcsolódó helyszíneken kiemelt értéke van munkánknak, aktivitásunknak.

A ZEG Rally Show alkalmával a versenyautót is a nézők szórakoztatásra és a programunk hangsúlyozására versenybe állítjuk.

Versenyünk kapcsán készült interjú anyaga: https://rallyfeeling.hu/hoffer-zsolt-fontos-szamukra-hogy-a-nezok-elmenykent-eljek-meg-a-raliversenyeket/

Köszönjük, hogy Partnerünk, és támogatja programunkat, elképzeléseinket.

 Tisztelettel:

Hungarian Police Rallye Team 

Hoffer-Fehér Anita
Hoffer Zsolt & Kasza Kristóf
Ford Fiesta Rally3