Így tesztelünk biztonságosan – Hoffer Zsolt

Így tesztelünk biztonságosan – Hoffer Zsolt

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgálta Zrt-vel közös kampányunk egyik fontos kulcsmondata, hogy a „Közút nem versenypálya”, ugyanakkor a közúton is lehet versenyt vagy rally tesztet rendezni, ha ennek feltételei adottak.

Csapatunk elve a teszttel kapcsolatban, hogy csak szabályosan! Mit is jelent ez? Csak úthasználati engedély birtokában, csak megfelelően módon a közúti forgalomtól lezárt és rendőri biztosítással rendelkező teszten veszünk részt. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egy napig senki sem haladhat át az adott közúti szakaszon, hanem azt jelenti, hogy a teszt többször megszakításra kerül olyan esetekben, ha több jármű várakozik már a rendőri záráson kívül, hogy áthaladhasson. Ekkor a tesztet megszakítjuk, hogy kevés várakozás után mindenki közlekedhessen tovább.

Az út használatához és a rendőri biztosításhoz is előzetes egyeztetések szükségesek, mind az időpont, mind a helyszín – szelvényszám szerinti – meghatározásához. Természetesen az is kiemelten fontos, hogy a verseny feltételeihez hasonló utat használjunk, amely nem egyezhet meg az adott rali későbbi szakaszaival. Amennyiben mindent sikerül egyeztetni, az adott útszakasz használatára lehetőséget adnak és az adott rendi szerv is tud a teszthez kollégát biztosítani, akkor szervezhető a teszt meghatározott számú versenyző számára. Fontos, hogy annyi autó legyen, amennyi egymást nem zavarva, megfelelően tudja hasznosítani a tesztlehetőséget a lezárt szakaszon.

A teszten is kiemelten fontos a biztonság. Egy időben egy autó haladhat a szakaszon, amelyen akkor más nem tartózkodhat. A tesztre érkező nézők számára is fontos szabály, hogy csak biztonságos helyen állhatnak. Versenyzőként, ha azt tapasztaljuk, hogy valaki nem jó helyen áll, akkor a teszt rövid megszakításával, közvetlenül tudjuk kérni őket, hogy álljanak biztonságos helyre.

A teszt előtt és után is át kell nézni az adott útszakasz és amennyiben a teszt során az útban, vagy bármely útelemben sérülés keletkezett, akkor azt az okozónak kell megtérítenie.

A teszt felkészülés a versenyre az autó és a versenyzők szempontjából egyaránt! Sikere nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a versenyen jól beállított autóval és versenyre hangolódott állapotban vegyünk részt, azonban mindezt csak biztonságos körülmények között tehetjük.

Hoffer Zsolt