Versenyautóval a közúti forgalomban? – Hoffer Zsolt

Versenyautóval a közúti forgalomban? – Hoffer Zsolt

A rally egy vagy több napon át tartó esemény, amelyen a versenyzők rallyautóikkal több kijelölt gyorsasági szakaszt teljesítenek. A gyorsasági szakaszok lezárt magán – vagy közutak. A gyorsasági szakaszok rajtjába időre kell érkeznie a versenyzőnek, azonban az összekötő szakaszok jellemzően közutak, amelyeken elvárt a szabályos közlekedés mind a járművezető járműkezelése kapcsán, mind a versenyautó paraméterei kapcsán.

A versenyautó készülhet valamely gyár, gyári versenycsapata által, ugyanakkor még napjainkban is épül sok-sok versenyautó a rally szerelmeseinek garázsaiban.  Mindkét esetben elengedhetetlen, hogy az autó minden paraméterében megfeleljen a közúti közlekedés szabályainak. Mik is ezek? A teljesség igénye nélkül működnie kell minden világító berendezésnek, a járműbe szerelt biztonsági berendezéseknek előírásnak megfelelőnek kell lennie, motorizáltsága és hajtásrendszere is alkalmas kell, hogy legyen a közúti közlekedésre.

A versenyautók másik ismérve, hogy az FIA (Nemzetközi Automobil Szövetség) által meghatározott technikai szabályoknak megfeleljen. Ez kitér a jármű bukócsövezésére, a futónű és a hajtáslánc átalakítására, az ülések, övek és egyéb biztonsági berendezések meglétére. Ez minden évben ellenőrzik az MNASZ (Magyar Nemzeti Autósport Szövetség) technikai szakemberei, akik úgynevezett gépkönyvet bocsátanak ki abban az esetben, ha a jármű megfelelt minden feltételnek. A gépkönyv birtokában minden évben műszaki vizsgán is át kell esnie a járműnek.

Ha mindezek megvannak, akkor már részt vehet a versenyző páros az autóval a versenyen. Azonban minden futamot megelőzően ismételt ellenőrzésen esik át a jármű, az úgynevezett gépátvételen, ahol szigorúan átnézik a versenyjárművet annak érdekében, hogy versenyen minden szabálynak megfelelő állapotban legyen.

Csapatunk 2022 évben 7 futamon történő rajthoz állást tervez, amely egyben azt is jelenti, hogy minimálisan 8 alkalommal nézik át tüzetesen szakemberek versenyautónkat.

Hoffer Zsolt