55. Mecsek Rally – Beszámoló

55. Mecsek Rally – Beszámoló

Tisztelt Partnerünk, Támogatónk!

Az 55. Mecsek Rallye-val folytatódott az Országos Rallye Bajnokság, amelynek természetesen Pécs városa adott otthont. A futam június 24-25 napokon került lebonyolításra. Pécs Széchenyi terén volt a rajt és a célceremónia, amely különleges értéket adott az eseménynek. A rendőri jelleggel díszített versenyautónknak és versenyzőinknek nagy sikere volt a nézők körében. 

A szervizterület is kiemelkedő helyet kapott az Expo Centerben. A Közlekedésbiztonsági Parkunk elhelyezése kapcsán a rendező részéről több lehetőség is felmerült, melyek közül elsődlegesen a Műjégpályát céloztuk meg közösen.

Rendezvényünk beharangozója is ide szólt, melyet a futamot megelőző napon végzett bejáráson módosítanunk kellet. A pályát víz öntötte el, ezért a lehetőségek felmérése után az Expo Center bejárata maradt az a hely, amely mind méretében, mind a rallyhoz kapcsolódásában megfelelő volt. Éltünk a social média adta lehetőségekkel, amelynek köszönhetően sokan megtaláltak minket a módosított helyszínen.

A futamra való felkészülést nehezítette, hogy a Dunakanyar Rally végére elgyengülő motorunkról kiderült, hogy olyan jellegű károsodása van, amely a szabályok adta lehetőségeken belül nem javítható. Mivel mind a versenyautót biztosító BERENYIRACING, mind csapatunk a szabályok követését kiemelten relevánsnak tartjuk, ezért az új versenymotor beszerzése mellett döntöttünk. Sajnos a Ford Fiesta Rally3 gyártója az M-Sport Poland is a jelenleg aktuális anyagbeszerzési nehézségekkel küzd, ezért nem tudtak részünkre versenymotort biztosítani. Azonban a versenymotor elkészítéséhez szükséges minden alkatrészt el tudták küldeni, így egy hosszabb kutatómunka árán, de találtunk egy olyan motort, amely megegyezik a versenymotor alapjaival és 0 km-t futott, még nem is volt beindítva.

Így lett új versenymotorunk, azonban az motor meghibásodásának oka még nem tisztázott, ezért a motor megóvása érdekében versenyüzemanyag helyett a benzinkutakon is kapható 100-as benzinnel vágtunk neki a futamnak. Ez kb. 20 LE és 40 Nm veszteséget jelentett számunkra.

Ez az erő és nyomatékhiány a verseny első körének eredményein is meglátszott. Sokkal rosszabbul álltunk, mint idén bármikor. A versenynap két éjszakai gyorsaságival folytatódott, amelyre vezetéstechnikai szempontból másként készültünk, az erő kihasználás helyett a lendület autózás elvét alkalmaztuk. Tervünk beigazolódott és a világosban tejesített szakaszidőknél jobb időket futva jelentősen tudtunk javítani eredményeinken. A verseny második versenynapján ezt a tendenciát tudtuk folytatni és a kezdeti abszolút 35. helyről a 17. helyig tudtuk felküzdeni magunkat.

A csatolt linkeken a versenyzői filmünk látható: https://youtu.be/3bryilRC2K4

Versenyünk kapcsán készült interjú anyagok:

https://rallycafe.hu/orb/2022/07/07/hoffer-zsoltek-mindent-megtanultak-a-lenduletautozasrol/

https://rallyfeeling.hu/meg-nem-derult-ki-a-motorhiba-oka/

Tisztelettel:

Hungarian Police Rallye Team Kft.

Hoffer Zsolt – Czézinger Kristóf

Ford Fiesta Rally3