Erre figyelj, ha a hátsó ülésen utazol!

Erre figyelj, ha a hátsó ülésen utazol!

3+1 zavaró tényező vezetés közben

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) és a Hungarian Police Rallye Team (HPRT) közös, #közlekedjbiztonságosan elnevezésű kampánya a kulturált és körültekintő közlekedés fontosságára hívja fel a figyelmet. A szervezetek a hazai közlekedési morált szeretnék javítani. Hoffer Zsolt rendőr alezredes, vezetéstechnikai oktató az alábbiakban a hátsó ülésen utazók helyes magatartását mutatja be.

A gépjárművezető döntéseit az anyósülésen ülő személy viselkedése befolyásolja a legnagyobb mértékben, azonban a hátsó ülésen utazóknak is fontos szerepük van a biztonságos közlekedési körülmények megteremtésében.

Hoffer Zsolt rendőr alezredes, vezetéstechnikai oktató szerint az utasok azzal követik el a legnagyobb hibát, hogy a hátsó ülés eseményeit nem tekintik a közlekedést befolyásoló tényezőnek. „Sokan azt gondolják, hogy a hátsó ülés a járműnek egy külön része, ahol az utasok szinte buborékban beszélgethetnek, ténykedhetnek. Ez azonban nem igaz, hiszen gondoljunk bele, ha például a gyerekek hátul játszanak, vagy a barátok karaoke délutánt tartanak a hátsó ülésen, akkor akaratlanul is bevonják a vezetőt az adott tevékenységbe. Fontos, hogy inkább segítsük, mint akadályozzuk a vezetőt. Erre a kicsiket is meg lehet tanítani, sőt, szülőként úgy gondolom, hogy ez szükséges egy adott kortól.”

Mire figyeljünk tehát a hátsó ülésen?

  • Ne akadályozzuk a kilátást!

A középső tükör segítség a mögöttünk közlekedő forgalom ellenőrzéséhez, és egy must have a megfelelő vezetői döntéshez. Ha a tükörben az utas látszódik, mert nézegeti magát vagy előrehajolva csökkenti a látóteret, az veszélyhelyzetet teremt. Ha öten utazunk egy autóban, mindig a legkisebb ember üljön középen!

  • Ne rugdossuk a sofőr ülését!

A sofőr komfortját ronthatja, ha a hátul ülő a testét vagy lábát a sofőrülésre támasztja, hiszen ezzel a járművezető stabil üléspozícióját is megváltoztathatja. A rendőr alezredes azt tanácsolja, hogy mindig győződjünk meg arról, hogy a mozgolódással nem befolyásoljuk-e a vezető komfortját, nem vonjuk-e el a figyelmét.

  • Ne hangoskodjunk, vitázzunk!

A folyamatos beszélgetés, hangos szóváltás is nagyon zavaró lehet, ezért mindig kérdezzük meg a vezetőt, hogy milyen viselkedést enged meg a kocsiban, mi az, amitől biztonságban érzi magát, tehát egyszerűen, mik az alapvető szabályok.

„Az egymással hangoskodó, játszó, vagy veszekedő utasokra a jármű vezetője mindig figyelmes lesz a belső visszapillantó tükrön keresztül, vagy ami még rosszabb, hátrafordul és bekapcsolódik az eseményekbe. Mindezek közül a legrosszabb, amikor a hátsó ülésen ülő maga szólítja meg a járművezetőt és vonja el figyelmét a jármű kezelésétől, a forgalom figyelésétől.” – hangsúlyozza Hoffer Zsolt.

  • +1 Ne mutassunk a sofőrnek képeket, videókat!

Közlekedésbiztonság szempontjából kritikus pont, amikor az utas a járművezető elé nyújtja a mobiltelefonját, mert meg akar mutatni valamit. Ezzel a gesztussal mindig várjuk meg az utazás végét!

A járművezető felelőssége, hogy a járművet biztonságosan kezelve, a közlekedési szituációkra megfelelő választ adva közlekedjen célállomására. Az utas kötelessége pedig az, hogy ebben a helyes magatartásával segítse a járművezetőt. Cselekedeteink és kommunikációnk is hatással van a jármű vezetőjére, ezért mindig törekedjünk arra, hogy ne vonjuk el a figyelmét!